Blog Deladi.ro

Dacă nici aceste soluții nu-ți fac router-ul mai rapid, schimbă-l!

0 Comentarii

Odată cu apariția și dezvoltarea conexiunii Wi-Fi, “router”-ul “wireless” a devenit un echipament indispensabil pentru accesarea internetului de pe diverse dispozitive fie că vorbim de laptopuri, tablete, “note-book”-uri sau “smart phone”-uri. Pentru că o conexiune eficientă este esențială pentru navigarea rapidă pe Internet, în acest articol îți prezentăm câteva soluții prin care îți poți face “router”-ul mai rapid.

[H3]Verifică viteza de Internet și obiceiurile de navigare 

Primul pas este să verifici ce viteză are Internetul oferit de furnizorul tău (IPS sau InternetService Provider) și, dacă este cazul, să faci un "upgrade" la abonament. Este suficient să cauți Speed Test pe Google și primele site-uri sunt ok pentru testarea vitezei de internet. 

După acest pas, verifică obiceiurile tale de navigare. 

Ai multe pagini de Internet deschise în același timp? 

Asculți muzică din laptop în timp ce vizionezi un clip pe Youtube? 

Descarci un film cât verifici ce s-a mai postat pe Facebook? 

Ei bine, aceste activități simultane pot scădea viteza Internetului, de aceea îți recomandăm să fii puțin mai ordonat. Mai ales dacă unul sau mai multe dintre “site”-urile pe care navighezi sunt foarte încărcate ori merg greu pentru că au o configurație greoaie sau sunt găzduite de servere neperformante.


[H3]Restartează router-ul

Al doilea pas important pentru a avea un “router” mai rapid este să îl resetezi cu “Disable/Enable Adapter” pe care îl găsești în “Network and Internet” – “Network and Sharing Center”. De asemenea, “troubleshooter”-ul din “Windows” te poate ajuta să depistezi dacă există vreo problemă cu “router”-ul. Dacă și aici lucrurile sunt în ordine, verifică și cablurile și mufele, mai ales dacă le folosești de mult timp și s-au deteriorat. 


Mai poți face și următorul test: închide conectarea prin Wi-Fi a tuturor “gadget”-urilor din casă, cu excepția unuia. Acest test este necesar pentru că toate dispozitivele pe care le ai folosesc o singură lățime de bandă, care astfel trebuie să se împartă la tot ce este conectat la ea. Verifică dacă procedând astfel viteza Internetului se îmbunătățește. Dacă observi că da, se îmbunătățește, atunci problema vine de la “router”. 


Ce poți face în această situație este fie să îl resetezi la configurația din fabrică, fie să îi faci un “update”, fie să schimbi “firmware”-ul, adică soft-ul care este instalat în router. Poți încerca să faci asta de unul singur, asigurându-te că îți notezi înainte toate datele de conectare sau poți apela la ajutorul unui prieten care se pricepe la schimbarea “firmware”-ului.


[H3]Fă curățenie în dispozitivele pe care le folosești 

Chiar dacă pare un “task” plictisitor, este un pas important pentru a-ți face “router”-ul mai rapid. Ia fiecare dispozitiv care se conectează la “router” și: 

  • șterge "cache", "cookies" și istoricul de navigare. Ai grija ca la istoricul de navigare să lași debifată căsuța pentru parole, pentru ca acestea să nu fie șterse;
  • dacă folosești “Internet Explorer”, încearcă și alte browser-e cum ar fi “Firefox” sau “Chrome”. Extensiile sau "plugin"-urile acestora pot de asemenea să îți încetinească viteza, de aceea îți recomandăm să le dezactivezi; 
  • șterge și fișierele temporare folosind “System Tools” – “Disk Cleanup” pentru că și acestea pot afecta viteza de navigare; 
  • intră în “Control Panel” și șterge programele inutile pentru că și acestea afectează performanța dispozitivelor tale. Funcția “Uninstall” te scapă de programele pe care nu le mai folosești.


[H3]Verifică locul în care este amplasat "router"-ul 

Majoritatea furnizorilor de Internet instalează "router"-ele la intrarea în casă/apartament. Însă această poziționare oferă o “acoperire” parțială, astfel că este posibil ca în unele încăperi semnalul emis de aceste echipamente să fie slab, iar conexiunea la Internet să se întrerupă des. 

Analizează dispunerea încăperilor în care folosești dispozitive conectate la "wireless" și amplasează "router"-ul într-o poziție centrală, pe cât posibil la o distanță rezonabilă față de fiecare cameră în care ai "gadget"-uri care funcționează cu ajutorul "wireless"-ului.


Înlocuiește antena, dacă e cazul 

Majoritatea "router"-elor care se instalează în România sunt prevăzute cu antene omnidirecționale – una, două sau chiar trei. Pentru un apartament obișnuit o antenă omnidirecțională este suficientă ca să îți asigure o navigare bună pe Internet. Există modele performante de antene omnidirecționale, în cazul în care suprafața casei/apartamentului tău este peste medie. Antenele direcționale oferă acoperirea unei distanțe mai mari între punctele în care ai dispozitive care se conectează prin "router" la Wi-Fi. Dacă decizi să înlocuiești antena pe care o ai, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să verifici dacă "router"-ul pe care îl ai instalat permite această operațiune.


[H3]Instalează un amplificator Wi-Fi "extender" 

Cunoscut și sub numele de Wi-Fi "Range extender” sau “Wi-Fi Booster” un "range extender" este o soluție "hardware" care se conectează la "router"-ul tău cu ajutorul interfeței “wireless”. Echipamentul se poate conecta direct la prize, fiind ușor de instalat. Dezavantajul acestui "extender" este că viteza sa se împarte în două între client și WI-Fi "extender" și WI-Fi "extender" și "router", ceea ce înseamnă că viteza de conectare și navigare la Internet va fi și ea la jumătate.


[H3]Folosește un canal "wireless" mai liber 

Un "router" este practic un dispozitiv radio care folosește 2 benzi de frecvență, cea de 2,4GHz fiind cea mai folosită în țara noastră. 

Benzile sunt împărțite în 13 canale și se poate întâmpla ca atât tu, cât și vecinii tăi de la bloc să folosiți "routere"-le pe același canal, de unde și viteza de conectare și navigare scăzută. 


Poți schimba canalul "router"-ului tău fie când instalezi echipamentul, fie după, accesând datele de configurare pe care le găsești fie pe spatele echipamentului, fie la producător.


[H3]Încearcă un wireless de tip Mesh 

Rețelele de tip Mesh sunt rețele “wireless” formate din “hub”-uri (sau puncte de acces) și care se aseamănă cu “range extender”-ele. Pentru că sunt prevăzute cu “software”-uri mai puternice, ele furnizează un semnal “wireless” mai puternic, ce oferă “acoperire” pe întreaga suprafață a reședinței tale. De asemenea, ele pot fi instalate cu ușurință și completate, dacă este nevoie, cu puncte de acces suplimentare. 

Interesant la rețelele “wireless” de tip Mesh este și faptul că, în funcție de tipul de implementare, ele pot îndeplini funcții multiple: 

  • ca router (vezi “Google Wi-Fi”); 
  • ca puncte de acces legate între ele care se conectează la Internet printr-un “router”;
  • ca puncte de acces conectate la o anumită bază; 
  • ca puncte de acces care se pot conecta la un “router” compatibil.


[H3]Verifică dotările tehnice ale dispozitivelor tale 

O conexiune bună la Internet nu ajută cu nimic dacă nu ai dispozitive suficient de performante care să o susțină. 

Placa de rețea, de exemplu, este importantă și de aceea e bine să te asiguri că ea suportă 1 Gbps viteză de conectare în cazul în care cablul ISP este conectat direct la un PC sau laptop. 


Când ai un "router" între laptop/PC și ISP, trebuie să verifici dacă atât pe portul de intrare (WAN), cât și pe porturile de ieșire (LAN) "router"-ul suportă conexiune Gigabit. 


[H3]Asigură-te că ai "driver"-ele și "firewall"-ul actualizate

Performanța dispozitivelor care se conectează la Internet printr-un "router" influențează viteza conexiunii și prin felul în care sunt sau nu actualizate "driver"-ele la acest "router". 

Așadar, actualizează-ți toate "driver"-ele pentru a mai șterge de pe listă o posibilă cauză a vitezei slabe a conexiunii la Internet. 


"Firmware"-ul, "soft"-ul din router despre care menționam mai sus, beneficiază, la unii producători, de programe separate care înlesnesc modificarea acestuia. În “System Tools” poți să descarci și să instalezi versiuni mai recente ale "firmware"-ului pentru a obține o performanță superioară a conexiunii. E important să reții că odată începută actualizarea "firmware"-ului, aceasta NU trebuie întreruptă, pentru a evita defectarea "router"-ului. Este foarte dificil și uneori imposibil ca "router"-ul defectat să mai fie recuperat, iar în cazul în care acest lucru este posibil, procesul necesită cheltuieli cu achiziționarea unui "software" adițional pe care nu îl vei putea instala fără ajutor de specialitate. 


[H3]Instalează un "firmware" alternativ 

Multe "routere" au puncte slabe care influențează în mod negativ funcționarea acestora. Modelele mai vechi de "routere" nu prea beneficiază de versiuni actualizare de "firmware", motiv pentru care îți recomandăm să îți instalezi un astfel de echipament adițional. E bine ca acesta să se instaleze în mod asemănător cu cel pe care îl ai deja și să fie destinat consumatorilor finali (nu companiilor). 


Acestea sunt principalele recomandări pentru îmbunătățirea funcționării "router"-ului tău și creșterea vitezei de conectare la Internet. Dacă problemele cu care te confrunți sunt mai specifice, există un loc în care poți să primești consultanță IT specializată. Pe Deladi.ro, colaboratorii noștri îți pot spune cum să îți configurezi "router"-ul, dar și cum să folosești diferite programe Office, cum să îți faci promovare online precum și alte informații care te vor ajuta să “navighezi” cu mai multă ușurință în lumea IT-ului. Profilul experților de pe platforma noastră conțin informații transparente despre studiile, experiența și specializările acestora, astfel încât vei putea alege profesionistul cel mai potrivit nevoilor tale.

Distribuie
Comentarii

0

Abonează-te

Te-ar mai putea interesa

Branding nu înseamnă doar LOGO - cu Moroz Tamas
Din Culise
30 Apr. 2023

Branding nu înseamnă doar LOGO - cu Moroz Tamas

Vestibulum non ipsum eu ipsum ultricies varius non nec est. Curabitur scelerisque urna at lacus suscipit, id ullamcorper augue blandit. In dolor nisl, egestas ...

Executări silite și evacuări pe clauze abuzive, ce poți face?
Informații utile
24 Feb. 2021

Executări silite și evacuări pe clauze abuzive, ce poți face?

Instabilitatea financiară afectează în fiecare an mii de români, iar această instabilitate duce uneori la imposibilitatea de a achita (la timp) ratele bancare ...

0Comentarii