Blog Deladi.ro

5 idei de afaceri pentru tinerii fermieri

0 Comentarii

Am pregătit 5 idei de afaceri pentru tinerii fermieri care nu știu cum să-și înceapă prima lor afacere.  Să pornești o afacere de la zero nu este ușor, dar cu atitudinea potrivită și cu o gândire sistemică, bazată pe informații concrete, sunt șanse mari să reușești. Nu exclude nicio variantă. „Limita este cerul”, cum spun americanii. 

Agricultura este unul dintre cele mai profitabile domenii. Nu trebuie neapărat să te retragi din mediul rural la țară pentru a pune pe picioare un business care să îți ofere viața la care visezi. Sunt atât de multe lucruri care pot fi făcute, chiar și de către cei fără experiență. 

Majoritatea tinerilor de la sate au migrat spre oraș, iar agricultura românească a ajuns pe mâinile multinaționalelor. Poate că este momentul unei mișcări în sens invers. Munca pământului și creșterea animalelor fac parte din identitatea acestui popor. Prin aceste activități, întreprinse cu mijloacele din prezent, ducem mai departe tradițiile.

Iată 5 idei de afaceri pentru tinerii fermieri la care ar trebui să te gândești serios

ȚINE CONT CĂ TOATE PREȚURILE ȘI CIFRELE PREZENTATE ÎN ARTICOL AU SCOP INFORMATIV. Cu trecerea timpului prețurile și afacerile se schimbă. Dacă dorești să începi una dintre afaceri este bine să te documentezi cât mai detaliat despre toate costurile aferente afacerii. Ia în considerare și posibilitatea obținerii unor fonduri europene, cât încă se mai poate.

1. Culturi de legume în spații protejate (solarii)

Cine produce legume în solarii are avantajul prezenței pe piață în orice moment al anului. Fiind vorba de suprafețe mai mici, culturile sunt mai ușor de gestionat și de protejat.

  • Roșiile cherry aduc cel mai mare profit. Roșiile cherry rodesc și vara, și iarna, sunt ușor de întreținut, existând cerere mare pentru ele. Așadar, cultivarea lor cumulează ingredientele principale pentru o afacere de succes. Semințele pentru o suprafață de 500 de metri pătrați costă în jur de 1.700 de lei, iar prețul unui kilogram de roșii cherry ajunge iarna la 15-20 de lei, iar vara este de 7 lei. Construcția unui solar de 100 mp costă aproximativ 1500 de euro. Alte soiuri de roșii care aduc profit. Un alt tip de tomată pentru care există cerere pe piață este Prekos, un soi adus din Bulgaria - dulce și zemos. De asemenea, tomatele galbene aduc profit, fiind căutate de cei care vor cât ma multă culoare în farfurie. Tot cei care apreciază diversitatea caută roșii Tiger, roșii crețe, roșii „inimă de bou” sau roșii cherry prunișoare.
  • Castraveții cornișon duc la o afacere de succes. Cultivarea castraveților este profitabilă, mai ales dacă optezi pentru un soi de „nișă”, precum tipul cornișon. Secretul este să scoți produsele pe piață înaintea celorlalți. Se va întâmpla așa dacă le vei asigura 12 ore de lumină cu intensitate bună și o umiditate a solului de 75-80%. Un castravete conține vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, acid folic (B9), vitamina C, calciu, fier, magneziu, fosfor și potasiu.
  • Salata verde și Varza Kale sunt profitabile în solarii. Cererea pentru salată este mai mare pe timpul verii, însă există o categorie largă de public care consumă acest produs și iarna, când prețul ajunge și la 4 lei. Este o plantă rezistentă la temperaturi scăzute (până la 4 grade Celsius) sau ridicate (până la 29 de grade Celsius). O altă variantă este să cultivi varză Kale, plantă bianuală care ridică mai puține probleme, fiind rezistentă la diversele boli. Se dezvoltă la temperaturi destul de scăzute (15-17 grade Celsius) și nici nu are nevoie de multă lumină. 
  • Ardeii iuți din solarii aduc iute un profit! Ardeii iuți aduc un profit rapid, ținând cont de ciclul scurt de producție. Există numeroase soiuri, printre cele mai populare fiind Sahem F1 (500 de semințe costă în jur de 140 de lei), Pintea (2000 de semințe costă aproximativ 20 de lei), Roundel - un ardei iute în formă de măr (2000 de semințe costă în jur de 20 de lei) și Dracula (prețul pentru 2000 de semințe fiind tot de 20 de lei, cu aproximație)

2. Livezi profitabile de arbuști fructiferi

Arbuștii fructiferi sunt și ei profitabili. Roadele lor pot fi comercializate în forme diverse: proaspete, congelate, sub formă de sirop, sub formă de dulceață, compot ș.a. Cultivarea livezilor nu presupune un efort financiar însemnat.

  • Livezi profitabile de zmeură. Zmeura se plantează cel mai bine toamna, după fertilizarea prealabilă a terenului. Un drajon de zmeură are în general prețul de 3-4 lei, dar trebuie să ai grijă să alegi un soi cu productivitate bună. Cei care sunt de mult timp în această afacere recomandă Cayuga (rod de mărime medie, rezistent în condiții de transport și îngheț, care iese de mai multe ori pe an) și Cytria (fruct mai mare, foarte aromat, potrivit pentru deserturi). Îți trebuie aproximativ 4000 de euro pentru a cultiva un hectar. Fructele pot fi vândute în piețe, către sectorul HoReCa sau online, proaspete sau congelate. În funcție de soi, de perioada anului și de modalitatea de comercializare, prețul unui kilogram de zmeură variază între 10 lei și 50 de lei . Principala problemă este ridicată de perisabilitatea fructului.
  • Livezi profitabile de mur. Soiurile care produc fructe mari sunt la căutare în special în superkarketuri, dar trebuie să ai producție mare pentru a intra acolo. Cultivarea unui hectar costă aproximativ 10.000 de euro. O altă „problemă” este că prima producție este obținută cam la patru ani după plantare. Pe de altă parte, de pe un singur hectar se pot obține chiar și 20 de tone de fructe. O caserolă de 250 g se  vinde chiar și cu 10 lei. Sezoanele ploioase sunt cel mai mare „dușman”, pentru că planta absoarbe multă apă, iar în iarnă poate degera în condiții de temperaturi foarte scăzute. De aceea, este recomandat ca plantația să fie în pantă, pentru ca apa să aibă unde să se scurgă.
  • Livezi profitabile de alun. Îți place să mănânci alune atunci când te uiți la televizor sau când mergi într-o vizită? Gândește-te că sunt mulți ca tine. Dintr-o livadă de aluni de numai 500 mp, fertilizată cu gunoi de grajd putrezit, se poate o obține o producție de 2 tone (încap 60-70 de plante în această suprafață). Este indicată plantarea (toamna sau la începutul primăverii) a plantelor înrădăcinate, obținute din tufe mamă. Puieții au producție de calitate inferioară. Cele mai bogate recolte se obțin la 10-12 ani de la plantare. Prețul unui kilogram de alune decojite merge până la 100 de lei. Există și varianta să produci ulei de alune. Prețul pentru un litru ajunge și la 500 de lei. Și încă ceva: livezile de aluni reprezintă un mediu bun pentru dezvoltarea trufelor, care sunt ciuperci comestibile „de lux”. Un kilogram de trufe se comercializează cu 1.500-2.500 de lei.
  • Livezi profitabile de coacăz negru. Culturile de coacăz negru sunt ușor de întreținut. Costul total pentru sădirea și construirea sistemului de irigare prin picurare este până în 25.000 de lei. Este bine să cumperi plantele doar din pepinierele autorizate, ca să nu ai surprize neplăcute. Prețul unei singure plante este de aproape 4 lei. Într-un hectar pot intra și 4.000 de tufe, dar în anii buni (începând cu al treilea an de la cultivare) se obțin și 8 tone de coacăze, însemnând un câștig potențial de aproximativ 50.000 de lei, deci dublu față de costuri. Printre cele mai profitabile soiuri de coacăz negru se află Tiben și Ruben, care sunt și cele mai ușor de recoltat. Fertilizarea plantelor se face o dată la trei ani.
  • Livezi profitabile de cătină. Consumul de cătină întărește organismul, astfel că acest fruct este inclus în numeroase cure de imunizare. Costurile pentru cultivarea și îngrijirea unui hectar sunt între 1.500 și 3.500 de euro, dar investiția este foarte bună: după 3 ani, plantele de pe un hectar pot rodi până la 15 tone de fructe, iar prețul unui kilogram de cătină de calitate ajunge la 15 lei. Așadar, un singur hectar îți poate aduce aproximativ 45.000 de euro! O plantație de cătină poate fi exploatată până la 25 de ani, dacă beneficiază de un teren plan, cu sol aerisit și fertil. Sunt ideale luncile râurilor. Nu sunt recomandate solurile cu exces de umiditate. Planta rezistă la temperaturi de la -40 la +40 de grade Celsius.
  • Livezi profitabile de afini. Se spune că o cultură de afini este una dintre cele mai bune investiții pe suprafețe mici, datorită cererii mari de pe piață. Poate că profitul mediu de 20.000 de euro pe an nu este de natură să atragă, dar nici munca pentru întreținerea plantelor nu este solicitantă. Soiurile recomandate sunt Earlyblue, Bluejay, Nelson, Collins și Brigitta. Într-un hectar pot intra până la 4.000 de plante, iar investiția este mai mică de 20.000 de euro, deci va fi recuperată din primul an în care cultura produce la capacitate maximă. Pentru a se dezvolta, afinul are nevoie de cantitate constantă de apă și de lumină.
  • Alte tipuri de livezi de luat în calcul  sunt cele de gutui, de piersici turtite, de cireș, de nuci, de agrișe sau de aronie (scoruș negru). Fă o listă cu produsele pe care le vezi pe tarabă în piață, apoi, pentru fiecare, interesează-te de costurile și de condițiile de cultivare. Dacă ești începător, este bine să alegi mai întâi livezile care nu sunt complicat de întreținut. Apoi, pe măsură ce capeți experiență, te poți implica și în culturi care nu sunt la îndemâna oricui, dar mai profitabile.

3. Înființează o fermă de capre

Înființarea unei ferme de capre este o afacere cu trecut, prezent și viitor, pentru că laptele de capră este mai căutat decât cel de vacă sau de oaie. Un alt element care favorizează o asemenea inițiativă este prețul de pornire destul de scăzut.

O fermă de capre poate fi de două tipuri: zootehnică (axată exclusiv pe creșterea animalelor) sau mixtă (în cadrul ei se produce și hrana animalelor). 

Caprele nu sunt crescute doar pentru lapte, ci și pentru carne sau pentru blană. În funcție de obiectiv, este foarte important să alegi cea mai potrivită rasă.

Cât este investiția și cât poți câștiga?

În cazul în care nu ai clădirea pentru amenajarea fermei, un astfel de stabiliment costă între 50.000 și 100.000 de euro, cu terenul aferent. Este recomandat să cumperi dreptul de a folosi și o pășune, un hectar ajungând la prețul de 3.000 de lei lunar. 

Următoarea cheltuială directă importantă este cea cu animalele. O rasă românească costă aproximativ 300 de lei, în timp ce o rasă din străinătate ajunge la 300 de euro. Diferența de preț reflectă și diferența de productivitate: 1-2 litri de lapte pe zi vs 5-6 litri. Fermierii cu experiență spun că ar trebui să pornești cu 30 de capre. 

Un litru de lapte proaspăt de capră costă 5 lei. Pentru 30 de capre românești care produc în medie 1,5 litri fiecare, ar fi un venit de 225 de lei zilnic doar din comercializarea laptelui. Un kilogram de telemea costă 17 lei, unul de urdă sărată ajunge la 21-22 de lei, iar kilogramul de ied tăiat costă 22 de lei.

Cerințe minime la înființarea unei ferme de capre

În primul rând, ai nevoie cădirea propriu zisă, care, conform legislației, nu poate fi la o distanță mai mică de 100 de metri de ultima casă. Ferma trebuie să conțină: grajduri pentru animale, țarcuri și ocoale pe pășune cu zone de umbră; spații pentru depozitare (1mp/cap de animal) și pregătirea furajelor (7mp/100capete); sală de muls; sistem de adapare; încăperi speciale pentru prepararea și depozitarea produselor lactate.

Ce rase de capre sunt cele mai profitabile?

Așa cum spuneam, cele mai profitabile rase pentru producția de lapte sunt cele străine. Fermierii români le preferă pe următoarele:

  • Rasa Saanen, cu o medie anuală de 600-700 de litri de lapte. Cele mai bine îngrijite capre din această rasă dau chiar 1.000-1.200 litri pe an. Laptele lor au procent de grăsime de 3,5-4%, iar perioada de exploatare a unui exemplar ajunge la 11 luni pe an. Capra dinaceastă rasă poate avea probleme de adaptare, astfel că nu te aștepta să aibă productivitate maximă imediat după aducerea în țară.
  • Rasa Alpină Franceză este cea care se adaptează cel mai ușor la clima din România. Un exemplar dă, în medie, 600 de litri pe an. Aceste capre pot fi mulse 350 de zile pe an, iar procentul de grăsime din lapte este de 3,5%.
  • Rasa Shami oferă în fiecare an 350-650 de litri de lapte cu 3,8% - 4,5% grăsime. Există exemplare (nu în țara noastră) care au oferit și 1.000 de litri în 305 de zile de lactație.
  • Rasa Nobilă Germană Albă este de departe cea mai productivă, unele capre dând și 2.000 de litri de lapte pe an, în numai 240 de zile. Procentul de grăsime este mai scăzut, sub 3%.
  • Dintre rasele autohtone, cea mai indicată este rasa Albă de Banat, care oferă 500-800 de litri de lapte pe an, cu grăsime între 3,5% și 5%.

4. Cultivă plante medicinale  

Plantele medicinale vor fi folosite tot timpul pentru remedierea diverselor afecțiuni sau pentru imunizarea organismului. O afacere în acest domeniu este mai puțin solicitantă decât ferma de animale, care presupune îngrijirea zilnică a animalelor, dar cel puțin la fel de profitabilă.

Care sunt cele mai profitabile culturi de plante medicinale?

Înainte de a porni o afacere în acest domeniu, vezi care sunt plantele cu prețuri ridicate de desfacere și a căror producție nu este costisitoare. Iată câteva recomandări, care îți pot folosi ca și punct de pornire pentru o analiză aprofundată:

  • Castravetele amar, care are efecte antitumorale și protejează fierea sau ficatul, se vinde chiar și cu 100 de lei kilogramul. Unul dintre primii români care l-au cultivat a fost Lucian Blană, din Oradea. El a primit semințele din Nepal. Castraveții amari sunt plante agățătoare, care trebuie cultivate la un metru una de alta, distanța dintre rânduri fiind de doi metrei. O plantă rodește chiar și 20 de castraveți.
  • Socul este binecunoscut românilor. Pe un hectar încap 500 de copaci, un puiet care crește rapid costând 8 lei. Din cultură se pot obține 20 de tone de fructe, chiar din al doilea an de la plantare. Un kilogram de fructe de soc costă 6 lei, iar un kilogram de flori ajunge la 5 lei. Un litru de sirop de soc poate fi vândut cu 15 lei.
  • „Banala” mentă îți poate aduce și ea un profit considerabil dacă te ții serios de treabă. Ambalat, un kilogram de frunze poate fi vândut și cu 200 de lei, iar dintr-un hectar se pot obține până la 8 tone de stoloni (tulpini). Un fir de mentă olandeză tocmai bun de sădit costă între 0,8 lei (pentru 5.000 de bucăți) și 2 lei bucata. Se plantează 16 fire de mentă pe metru pătrat.  Agrointel.ro a prezentat povestea lui Daniel Sturzu, un ilfovean care mai întâi a testat cererea, mergând din restaurant în restaurant, apoi a cultivat 1000 mp cu mentă olandeză. A vândut cu 45-50 de lei kilogramul, în timp ce menta românească (izma) este cumpărată de 5 lei kilogramul. Acesta a „vândut” și un pont: „Eu scot cu grădina mea cât aș scoate dacă aș cultiva hectare de mentă și aș vinde-o apoi uscată către un producător de ceai”.
  • O altă variantă ar fi să cultivi gălbenele. Prețul unui kilogram de flori uscate este de 30 de lei, iar le export se vinde și cu 50 de lei. Costul pentru un hectar nu este mare: ai nevoie de până la 8 kilograme de semințe, la 600 de lei kilogramul. Un tânăr din Alba Iulia a investit 3.000 de lei în cultivarea a 1.500 mp și a adunat peste 80 de kilograme într-o singură zi de cules. După uscare, au mai rămas 30 de kilograme. La 30 de lei kilogramul, a însemnat un venit de 900 de lei pe piața internă.
  • Te costă numai 1000 de euro ca să cultivi ecologic un hectar de mușețel. Din acea suprafață se obțin 2-3 tone de plante proaspete, sau o tonă de plante uscate. Un kilogram de plante uscate costă, în general, 50 de lei. Asta înseamnă că se obține un câștig de 9.000 de euro (10.000 – 1000 investiția) dintr-un hectar cultivat!
  • Echinaceea este căutată în special în sezonul rece, pentru că are efect imunizant. Marian Boștean, din Craiova, a dezvăluit pentru sursa citată greșeala pe care o fac începătorii în acest business: „Am descoperit că dacă plantam semințele direct în pământ, aveam probleme, iar plăntuțele erau sufocate de alte ierburi. Așa că acum fac răsaduri, pe care le plantez apoi în grădină”. Planta înflorește din iunie până în august, iar din 5 kilograme de echinaceea se obține un kilogram de ceai. Prețul de vânzare este de 500 de lei per kilogram de florescență produsă ecologic.
  • Lavanda (aurul mov) a început să umple câmpuri întregi în România, ceea ce demonstrează că reprezintă o afacere profitabilă. Pentru un hectar este nevoie de aproximativ 18.000 de butași, care costă 2 lei fiecare, plus pregătirea solului, încă 2.000 de lei, plus sistemul de irigații, încă 6.000 de lei. Profitul ajunge până la 8.000 de euro per hectar cultivat. 
  • Ricinul are cifre de-a dreptul impresionante: te costă aproximativ 1.500 de euro să cultivi un hectar, dar câștigul numai din vânzarea semințelor poate ajunge la 36.000 de euro, pentru că se produc 1.600 de kilograme pe suprafața respectivă. Trebuie plantat cât mai târziu în primăvară, pentru că o temperatură de 1-2 grade Celsius îl distruge.

Cultivăm plantele medicinale în sistem clasic sau bio? 

Trăim timpuri în care lumea este dispusă să dea bani mulți pentru a consuma produse mai sănătoase. Sectorul „bio” are deja un public bine sedimentat, astfel că o afacere cu plante medicinale bio poate fi interesantă, mai ales că poți vinde marfa la un preț superior.

Dacă dispui de un teren care să se preteze pentru un astfel de business, poți aplica și pentru subvențiile acordate prin pachetele Măsurii „Agricultură ecologică aplicabilă la nivel național pe terenurile agricole aflate în conversie/certificare în sistem ecologic”. Pentru plante medicinale și aromatice, subvenția era de 350 de euro/ha/an.

În cazul în care nu ai un astfel de teren, poate ar fi mai bine să începi să cultivi în stil clasic, pentru că investiția în suprafață ar fi destul de mare și este indicat să minimizezi riscurile, până când capeți experiență.

Ce pregătire se cere și ce legi trebuie să respecți? 

Ar fi ideal să ai o specializare în domeniu, să fi absolvit Facultatea de Agricultură (Departamentul Științele Plantelor), dar lipsa unei pregătiri nu trebuie să fie un „deal breaker”. Mulți dintre cei care au avut succes s-au specializat „la locul de muncă”. Încearcă să te pregătești cât mai bine teoretic, citind tot ce găsești despre cultivarea și prelucrarea plantelor medicinale. De exemplu, un Ghid de procesare primară a plantelor medicinale.

Activitatea de cultivare a plantelor medicinale este reglementată prin Legea nr. 491 din 18 noiembrie 2003 - Legea Plantelor medicinale și aromatice. De asemenea, înainte să pornești o afacere în acest domeniu este obligatoriu să cunoști „Ghidul de bună practică pentru cultivarea şi recoltarea plantelor medicinale şi aromatice, aprobat prin Ordinul nr. 170/2011”.

Citește cu atenție și legislația comunitară: 

  • Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme privind plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 637/2008 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 73/2009 al Consiliului;
  • Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului;

5. Cultivă vița de vie pentru struguri de masă 

Strugurii se numără printre fructele preferate ale românilor. Chiar dacă presupune costuri mai mari, o afacere cu viță de vie poate fi profitabilă, mai ales că sunt multe linii de finanțare europene care sprijină antreprenoriatul în acest domeniu. Industria este în creștere. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, viticultorii au recoltat în 2018 peste 70 de mii de hectare de struguri de masă, aproape dublu faţă de 2014. 

Cât costă înființarea unei vii și ce profit aduce? 

Înființarea unei vii este costistoare, însă se pot accesa fonduri europene special pentru așa ceva. Potrivit adevărul.ro, costurile pentru plantarea unui hectar de viță de vie ajung la 20.000 de euro, jumătate din sumă fiind acoperită de UE, dacă există un proiect bine pus la punct. În fiecare an, sunt cheltuiți alți 1.500-2.000 de euro pentru întreținerea unui hectar de plantație.

În cazul în care nu se produce vin, strugurii pot fi vânduți direct de pe tarla, cu cel mult 1,5 lei/kg, realizându-se un profit mediu de 7.000 de lei/ha, sau pot fi vânduți în piață, cu 5-10 lei/kg, profitul crescând proporțional. 

Cele mai apreciate și profitabile soiuri 

În Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România sunt înregistrate peste 20 de soiuri de struguri de masă, cu caracteristici diferite. Cele mai apreciate sunt și cele mai profitabile: Afuz Ali, Cardinal, Coarna neagră, Italia, Muscat de Hamburg, Muscat de Adda, Moldova, Victoria.

La ce trebuie să fii atent când înființezi o vie? 

În primul rând, trebuie să fii atent la legislație. Sunt foarte multe documente normative care reglementează acest domeniu. Trebuie să iei toate aprobările, pornind de la autorizația Direcției Agricole, necesară pentru suprefețele mai mari de 1000 mp. În cazul în care suprafața este mai mare de 3 hectare, vei avea nevoie de proiect de înființare a plantației viticole, vizat de stațiunea de cercetări vitivinicole din zonă.

Din punctul de vedere al producției propriu-zise, primii factori de luat în calcul sunt solul și temperatura. Sunt ideale zonele de deal, cu soluri calcaroase sau chiar nisipoase. Iernile cu temperaturi sub -18 grade și verile răcoroase dăunează plantației, deci ar fi bine să alegi o zonă mai caldă a țării. Nu întâmplător, în regiunea Sud-Est, este cea mai mare suprafață cultivată (4.903 ha), în comparație cu Nord-Est (438 ha), Sud-Vest Oltenia (370 ha) și Sud-Muntenia (290 ha).

Alegerea îți aparține

Ți-am prezentat doar 5 idei de afaceri dintr-un domeniu foarte vast. Poți alege să faci orice. Dacă nu ești tentat de opțiunile de mai sus, poți crește găini sau prepelițe pentru ouă, poți deveni apicultor sau poți cultiva cartofi. Totul este să ai curaj și să fii gata să muncești oricât este nevoie pentru a ajunge acolo unde îți propui.

Distribuie
Comentarii

0

Abonează-te

Te-ar mai putea interesa

Branding nu înseamnă doar LOGO - cu Moroz Tamas
Din Culise
30 Apr. 2023

Branding nu înseamnă doar LOGO - cu Moroz Tamas

Vestibulum non ipsum eu ipsum ultricies varius non nec est. Curabitur scelerisque urna at lacus suscipit, id ullamcorper augue blandit. In dolor nisl, egestas ...

Executări silite și evacuări pe clauze abuzive, ce poți face?
Informații utile
24 Feb. 2021

Executări silite și evacuări pe clauze abuzive, ce poți face?

Instabilitatea financiară afectează în fiecare an mii de români, iar această instabilitate duce uneori la imposibilitatea de a achita (la timp) ratele bancare ...

4
Prima dată la psiholog? La ce să te aștepți
Informații utile
23 Mar. 2021

Prima dată la psiholog? La ce să te aștepți

Prima vizită la psiholog poate să îți provoace anxietate și nimeni nu e prea încântat să facă acest pas. Trebuie să discuți despre problemele care te frământă ...

Sunt meditațiile pentru elevi un moft sau o necesitate?

Sunt meditațiile pentru elevi un moft sau o necesitate?

Pentru unii părinți, meditațiile sunt o modalitate eficientă de a-și ajuta copiii să își îmbunătățească performanțele școlare, în timp ce alții le consideră o ...

0Comentarii